Met steun van de Vlaamse Overheid

Incubate

In 2015 startte !DROPS, in samenwerking met Howest, een pilootproject met kinderen met autisme. Hieruit bleek dat de overgrote meerderheid van deze kinderen erg visueel zijn ingesteld en een bijzondere interesse hebben in de digitale wereld. In 2017 voert !DROPS het project Virtual Power op, waarin kinderen en jongeren met ASS (autismespectrumstoornis) digitale verhalen leren maken. Door hen wegwijs te maken in de wereld van digital storytelling en hen 21st century skills aan te leren, bieden we deze kinderen niet enkel een interessante vrijetijdsbesteding aan, maar werken we ook aan het ontwikkelen van hun talenten en laten we hen hun verhaal en hun ervaringen delen. Het is voor jongeren met ASS niet altijd makkelijk om anderen duidelijk te maken wat ze denken, voelen en beleven. Uit het vorig pilootproject bleek dat werken met digitale tools de ideale manier is om hun verhaal te vertellen. Hierdoor kunnen de kinderen in hun vrije tijd aan de slag met wat hen echt boeit en willen we hen een succeservaring laten beleven.

Empower

De jongeren kunnen experimenteren met twee formules:

De eerste formule is het !F Lab format. Deze bestaat uit een Story Booster, waarin de verhalen van de kinderen in een interactief concept worden gegoten. Bij de kinderen hun verhalen focussen wij op hun passies en dromen, waardoor steeds in een positieve setting wordt samen gezeten. Daarop wordt de uitstraling van het concept bepaald in de Design Booster, op maat van de kinderen. Tot slot volgt een Code Booster, waarin het resultaat wordt verfijnd met gebruik van de aangeleerde vaardigheden.

Het tweede format is de hack-your-environment-formule, waarbij de jongeren hun omgeving op een eigen manier vastleggen. Via een brainstormsessie geven de jongeren aan hoe zij hun omgeving zien. Daarna maken ze, aan de hand van een stripverhaal, een script op voor hun eindproduct. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag met een tablet om te gaan filmen/fotograferen en audio-opnames te maken. Tot slot leren ze monteren om alles tot een geïntegreerd geheel te versmelten.

 

Harvest

Op de hack-your-centre-conferentie worden vrienden en familie van de jongeren uitgenodigd. Daar stellen deze laatsten zelf hun eindproducten voor. De resultaten van dit project zullen heel divers zijn en zullen ons een blik gunnen in het hoofd en het hart van kinderen en jongeren met ASS. Op deze manier wordt dit project zowel voor deelnemers als voor buitenstaanders een verrijking, en sluiten we af met hopelijk een fiere succeservaring voor de kinderen.

DEEL 1: !F-LAB METHODIEK

De kinderen werken met QR-codes, trekken foto’s en bewerken ze met de tablets, nemen audio op, zoeken hun eigen soundtrack en implementeren dit in hun eigen digitale stripverhaal. Daarna zijn de aan de slag gegaan met lightpainting en Virtual Reality… Hier vind je enkele foto’s uit onze sessies, met daaronder de resultaten.

Beelden uit de workshops

Met als resultaat deze digitale stripverhalen

De jongeren hebben ook met lightpainting geëxperimenteerd

Tekenen in VR

Ze leren denken en tekenen in een ander perspectief; ze moeten zijkanten, boven en onder, achter en voor leren onderscheiden op een 2D context. Ze creëren zo hun eigen droomwereld in VR.

VR foto’s

De kinderen maken foto’s van mekaar en beelden de emoties uit. Zo krijg je een VR landschap met hun verschillende emoties in uitgebeeld. Deze 360°-foto’s zijn ook te vinden in Google Street View… ga daar maar eens neuzen bij Revalidatiecentrum Ter Kouter!