Incubate

Het klopt niet.

Vandaag lijden nog steeds meer dan 1 miljard mensen op deze wereld honger.

Dat kan niet.

‘Rauw en onbesproken’ lanceert samen met !DROPS een oproep om na te denken over oplossingen rond voedseltekorten en -overschotten.

Zeg nu zelf …

Iedereen zou op elk moment fysiek en economisch toegang moeten hebben tot voldoende, veilig en voedzaam voedsel. Voedsel dat bovendien voldoet aan behoeften en voorkeuren, zodat elke mens een actief en gezond leven kan leiden.

En dat terwijl …

Bovendien gooien we met z’n allen gewoonweg te veel voedsel weg!

Be a Food Fighter!

Onze oproep kon op heel wat reacties rekenen van jongerenorganisaties en scholen die ook komaf wilden maken met deze kromme situatie en samen op zoek wilden gaan naar vernieuwende oplossingen voor voedseltekorten en -overschotten.

Empower

Creatieve labs: van idee tot concept

We organiseerden meer dan 20 creatieve labs over heel Vlaanderen en bereikten meer dan 500 jongeren om samen vernieuwende digitale oplossingen te bedenken.

Doorheen alle sessies werden maar liefst honderden ideeën verzonnen. Uiteindelijk werden 84 straffe concepten uitgediept via paper prototyping. Een digitale applicatie om boeren te helpen, een ludieke tv-quiz waarin restjes worden geproefd, een restjesboek vol tips en tricks, marktplaatsen voor korte keten, een tool om restaurants aan te moedigen restjesvrij te zijn, … Noem maar op!

Nowasteland Jury

Een fantastische professionele jury kreeg de zware taak om uit alle concepten 3 winnaars te selecteren die hun concept onder begeleiding verder konden ontwikkelen. Act4Change, Youca en Globelink bogen zich over de concepten en niet veel later viel het verdict …

Harvest

Die drie winnaars werden gecoacht bij de eerste stappen om hun digitale toepassing te ontwikkelen. In samenwerking met CoderDojo kregen de jongeren App Inventor-sessies waarin ze de basisbeginselen van programmeren leerden kennen en samen met professionele IT’ers aan een basismodel van hun applicatie werkten.

Als kers op de taart werd op basis van de output van de sessie door een professioneel designbureau een grafisch ontwerp voor het prototype gemaakt!

 

Tijd om de 3 winnaars voor te stellen!

RA(APP) – Jeugdhuis Jong Geweld Turnhout

Op de velden van boeren blijft altijd veel oogst achter. RA(APP) is een app waarop boeren zich kunnen inschrijven en aangeven op welke dagen mensen oogst mogen komen rapen en met hoeveel.

De boeren krijgen zo een proper veld en rapers kunnen voor een klein bedrag groenten en fruit rapen. Een win-win!

RESTISBEST – Steinerschool Hibernia Antwerpen

Met RestIsBest doe je inspiratie op over wat je kan doen met je restjes. Vink aan welke restjes je in huis hebt en krijg recepten op maat van jouw restjes.

Filter op aantal personen, soorten gerechten en of je ingrediënten wilt bijkopen. Deel je maaltijden met anderen of ga op zoek naar restjes in je buurt!

Door de leerlingen van klas 10.

Eat Without Waste – Koninklijk Atheneum Schoten

Eat Without Waste (EWW) is een app voor restaurants waarmee klanten zelf de grootte van de porties op hun bord kunnen bepalen (% rijst, kip, saus).

Restaurants die bewuster omgaan met voedsel en voedseloverschotten verwerken in de keuken krijgen een ‘no waste label’. Ze hebben ook een restjesdag!

Door de leerlingen van het zevende jaar Logistiek.

Tijdens de sessie in het Koninklijk Atheneum Schoten kregen we heel wat pers over de vloer. Bekijk hierboven de reportage van ATV.

Downloads

Download hieronder de infofiches van de 3 Nowasteland-winnaars!