Why?

Met !F Lab willen we de link leggen tussen maatschappelijke innovatie en ‘interactive storytelling’.

We grijpen nu de unieke kans om de evolutie van een opkomend medium – interactive factual narratives – te beïnvloeden.

!F Lab vertrekt vanuit het idee dat interactive factuals nog geen common ground en gemeenschappelijke taal hebben. Binnen !F Lab is het ons doel te leren door te experimenteren en deelnemers vrijheid en oefenruimte te geven. We verkennen en ontwikkelen ideeën om maatschappelijke uitdagingen interactief te vertellen.

IMG_4199-1024x683

In plaats van de bestaande methoden van de lineaire documentaire te kopiëren, gaan we op zoek naar vernieuwing en complementariteit in ideeontwikkeling, design en storytelling binnen een origineel en vernieuwend proces dat de user centraal stelt in de belevenis.

!F Lab?

!F Lab is een training die storytellers en digital makers begeleidt doorheen hun productieproces om een interactive factual narrative te vertellen. Deelnemers zullen hun eigen idee ontwikkelen tot een prototype. Bovendien leren ze de kneepjes van het vak om een financieel en marketingplan op te stellen.

!F Lab:

  • staat voor Interactive Factual Lab – een begeleid ontwikkelingsproces voor de nieuwe generatie storytellers. Het is een plek waar nieuwe ideeën, experimenten en coproducties tussen de digitale en creatieve wereld ontstaan.
  • is de plek waar code en storytelling elkaar ontmoeten, waarin we het onbekende pad bewandelen tussen journalistiek, documentaire, sociale communicatie en web design.
  • is een initiatief van !DROPS, in samenwerking met Sandra Gaudenzi en met de steun van Creative Europe.

IMG_0736-1024x698

Interactive factual storytelling?

‘Interactive Factual Storytelling’ is elk project dat als doel heeft om verhalen uit de realiteit vast te leggen door middel van interactieve technologie. We gebruiken verder ook de term ‘IF Narratives’ of interfactuals.

We willen een neutrale plek creëren waar alle formats gelijkwaardig zijn – vandaar dat we ervoor kiezen om te spreken over interactive factual storytelling, en niet i-docs of webdocs. Daarmee willen we ook aantonen dat dit een breed veld is dat niet enkel documentaire beslaat. De vraag waar we samen een antwoord op zoeken, is: Hoe kunnen we onze verhalen documenteren door het gebruik van interactieve media?

IMG_3288-e1471689280246-1024x960

In 2015, 2016 en 2017 heeft !F Lab meer dan 60 mensen getraind in het ontwikkelen van hun eigen interactive factual. Sinds 2017 is !F Lab bovendien een methodologie die !DROPS inzet om verhalen te vertellen voor maatschappelijke veranderingen.

Ook in 2018 brengt !F Lab met een gloednieuwe editie geïnteresseerden bij hoe journalistiek, documentaire, storytelling en nieuwe media gecombineerd kunnen worden tot een interactief geheel.
Geïnteresseerd om in 2018 deel te nemen aan !F Lab? Hou dan zeker deze pagina in de gaten. De inschrijvingen starten binnenkort!

Benieuwd naar enkele projecten die vorm kregen tijdens !F Lab?

Shirin Anlen – Tzina Symphony of Longing
Werd geproduceerd voor en geselecteerd door IDFA 2016
Jill Vanparys – Ava – Trix
Britt Wray – Aurato