Incubate

Connected.Dots is een vervolg op We For Refugees uit 2016. Uit het vorige project leerde !DROPS heel wat over werken met vluchtelingen. Bovendien willen we dit werk duurzamer maken. Om die redenen creëerden we een nieuw project met de volgende doelstellingen:

  • mensen bewust maken van de vluchtelingen om hen heen
  • vluchtelingen empoweren
  • vaardigheden van vluchtelingen ontwikkelen

Dit doen we via verschillende tracks:

TRACK 1: Foto expo

De fototentoonstelling die Annick Donckers ontwikkelde voor We For Refugees, is ook in 2018 te zien op diverse culturele locaties in Vlaanderen. Hiermee vertellen we de verhalen van de vluchtelingen waarmee we werken. Zo willen we mensen bewust maken van hun aanwezigheid en hun moeilijk verleden.

Empower

TRACK 2: Energy

We begeleiden de deelnemers bij het ontdekken van hun (ondernemerschaps)potentieel en stimuleren hen om zichzelf uit te dagen. We willen namelijk dat vluchtelingen zich meer dan ‘enkel vluchteling’ voelen: net als alle andere mensen bezitten ook zij een waaier aan kwaliteiten en die willen we met hen (her)ontdekken.

TRACK 3: Skillbuilding

Binnen deze track beslissen deelnemers zelf welke vaardigheden ze (verder) willen ontwikkelen. Ze kunnen hierbij kiezen uit Participatief Videomaken enerzijds en Non-Digital Making (de handen uit de mouwen steken om fysiek aan de slag te gaan) anderzijds.
De vaardigheden waarrond de vluchtelingen werken, voldoen steeds aan een aantal specifieke vereisten. Hierdoor kunnen deze op elk moment, eender waar ter wereld, nog gebruikt worden.

TRACK 4: Ondersteunende vaardigheden & begeleiding op maat

In deze fase werken we rond de vaardigheden die mensen nodig hebben om hun talenten commercieel in te zetten. Zo geven we trainingssessies rond ondernemerschap en bieden we individuele begeleiding aan voor de deelnemers die dit wensen.
Daarnaast biedt !DROPS vluchtelingen ook de kans om hun onderneming uit te proberen. Dit doen we door hen bij andere projecten te betrekken als vrijwilliger. Zo proeven ze hoe het is om voor klanten te werken en kunnen ze hun producten of diensten bijsturen op basis van eigen ervaring.

Harvest

De resultaten van dit project zijn heel divers, afhankelijk van de noden en talenten van de individuele deelnemers. Prototypes, ideeën, actieplannen, beleidsveranderingen en zoveel meer kunnen het resultaat zijn van een vruchtbare co-creatie. In de loop van 2018 zal Connected.Dots nog heel wat meer eindresultaten opleveren, maar hier zijn alvast enkele eerste realisaties:

          Kookboek ‘Women For Food’

Enkele Afghaanse vrouwen uit het Rode Kruis opvangcentrum van Linkeroever besloten om samen een kookboek te maken met lekkere gerechten uit hun thuisland. Het boek wordt momenteel gedrukt en is binnenkort bij ons verkrijgbaar!

          Catering op de première van het PeaceCraft Theaterstuk

Tijdens de première van het PeaceCraft theaterstuk, verzorgden drie Afghaanse vrouwen uit het opvangcentrum van Linkereroever de catering voor 110 personen. Een volledige dag waren ze druk in de weer met het bereiden van Bolani en Kobli Palau, twee gerechten die ook in het kookboek terug te vinden zijn.

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Amerikaanse Ambassade.