Incubate

Connected.Dots is een vervolg op We For Refugees uit 2016. Uit het vorige project leerden we heel wat over werken met vluchtelingen. Bovendien willen we ons werk duurzamer maken. Om die redenen creëerden we een nieuw project waarin we ons werk met vluchtelingen kunnen voortzetten en optimaliseren. Zo werd Connected.Dots geboren, met de volgende doelstellingen:

 • mensen bewust maken van de vluchtelingen om hen heen
 • vluchtelingen empoweren
 • vaardigheden van vluchtelingen ontwikkelen

Deze doelstellingen trachten we te bereiken aan de hand van verschillende tracks (of pistes) die gelijktijdig doorlopen. Binnen deze pistes werken we opnieuw vanuit Human Centered Design. Dit wil zeggen dat we samenwerken met de doelgroep om projecten op te zetten die een oplossing kunnen bieden voor de uitdagingen waar deze doelgroep tegenaan kijkt. Human Centered Design is een creatieve benadering van probleemoplossend denken, waar de mensen die het eindproduct zullen gebruiken centraal staan. Er wordt dus geen oplossing gecreëerd voor een brede doelgroep, maar een op-maat-gemaakte oplossing voor een unieke, specifieke groep.

TRACK 1: Foto expo

De fototentoonstelling die Annick Donckers ontwikkelde voor We For Refugees, blijft ook in 2018 verder reizen naar nieuwe locaties. Deze zal te zien zijn op diverse culturele locaties in Vlaanderen. Met de tentoonstelling wil !DROPS de verhalen van de vluchtelingen waarmee we werkten vertellen om mensen bewust te maken van hun aanwezigheid en hun moeilijk verleden. Hiermee bereiken we onze eerste doelstelling.

Empower

TRACK 2: Energy

!DROPS gelooft in ieders talenten en wil vanuit die passies en talenten werken met de deelnemers van dit project. We dagen mensen uit en gaan op een creatieve manier aan de slag om hun (ondernemerschaps)potentieel te ontdekken. We willen dat vluchtelingen zich meer dan enkel ‘vluchteling’ voelen: het zijn mensen die net als alle anderen een waaier aan kwaliteiten bezitten en die willen we met hen (her)ontdekken.

TRACK 3: Skillbuilding

Tijdens de tweede fase van dit project, werken we met een modulair systeem rond het ontwikkelen van vaardigheden. Dit wil zeggen dat deelnemers zelf kunnen beslissen welke vaardigheden ze (verder) willen ontwikkelen. Ze krijgen de keuze uit:

 • Participatief videomaken
 • Non-digital making:
  de handen uit de mouwen steken om zelf een nieuw eindproduct te maken.

Alle vaardigheden die we aanbieden voldoen aan volgende punten:

 • Ze kunnen overal ter wereld gebruikt worden. Zo zijn de verworvenheden nuttig voor zowel vluchtelingen die in België zullen mogen blijven als vluchtelingen die het land zullen moeten verlaten.
 • Ze bevatten een onderdeel rond storytelling. We ontdekten dat dit een belangrijk component is om de bewustwording rond vluchtelingen te vergroten.
 • Ze zijn ontworpen om deelnemers te empoweren en starten vanuit de eigen talenten.
 • Er kunnen train-the-trainer sessies aan gekoppeld worden, waarin we de deelnemers leren hoe ze hun verworven kennis kunnen overdragen aan anderen.

TRACK 4: Ondersteunende vaardigheden & begeleiding op maat

In de derde fase werken we rond vaardigheden die mensen nodig hebben om hun talenten te ondersteunen en bieden we individuele begeleiding aan voor de deelnemers die dit wensen. Deze piste bestaat uit 2 onderdelen:

 • Coaching: trainingssessies rond ondernemerschap en crossculturele vaardigheden.
 • Services: !DROPS biedt vluchtelingen uit dit project de kans om hun onderneming uit te proberen. Dit doen we door hen bij andere projecten te betrekken als vrijwilliger. Zo proeven ze hoe het is om voor klanten te werken en kunnen ze hun producten of diensten bijsturen op basis van eigen ervaring.

Harvest

De resultaten van dit project zijn heel divers, afhankelijk van de noden en talenten van de individuele vluchtelingen. Prototypes, ideeeën, actieplannen, beleidsveranderingen en zoveel meer kunnen het resultaat zijn van een vruchtbare co-creatie. Hieronder staan enkele gerealiseerde eindproducten van dit project. In de loop van 2018 volgen nog heel wat andere resultaten.

Enkele realisaties

          Kookboek ‘Women For Food’

Enkele vrouwen uit het Rode Kruis opvangcentrum van Linkeroever besloten om samen een kookboek te maken met lekkere gerechten uit hun thuisland. Het boek wordt momenteel gedrukt en is binnenkort bij ons verkrijgbaar!

          Catering op de première van het PeaceCraft Theaterstuk

Tijdens de première van het PeaceCraft theaterstuk, verzorgden 3 Afghaanse vrouwen uit het opvangcentrum van Linkereroever de catering voor 110 personen. Een volledige dag waren ze druk in de weer met het bereiden van Bolani en Kobli Palau, 2 gerechten die je ook in hun kookboek terugvindt.

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Amerikaanse Ambassade.