Juli 2017

!DROPS zal van 10 tot 21 juli in Lilongwe, Malawi zijn om er de We For Talent-hackathon te co-faciliteren in samenwerking met Exchange vzw en CISCO Networking Academy & BiASC. Wil je op de hoogte blijven? Volg hier onze blog vanaf 11 juli!


21 juli 2017

De WE FOR TALENT Hackathon is afgelopen. Ik wil graag de andere teams voorstellen en wat meer vertellen over de pitch en de winnaars:

 

MEET THE TEAM: Kansa
Met hun project willen Jedidiah, Leroy, Vitumbiko, Walekani, Edith, Chifundo, Tumbiko en Joel technologie en sensoren van de Raspberry Pi en Arduino implementeren om een modelserre te beheren. De informatie die de tools verzamelen, zal boeren helpen om de status van hun grond te controleren.
De teamleden:
Edith studeert Business Information Technology en zit in haar laatste jaar.
Leroy is een student Information Systems aan de Polytechnic University. Hij ontwerpt graag IoT-objecten. Het is dan ook geen verrassing dat hij een van de drie demomanagers is van team Kansa. Hij deelt die positie met Vitumbiko, die onlangs het secundair onderwijs heeft afgerond en volgend jaar wil studeren voor burgerlijk ingenieur in Kaapstad (Zuid-Afrika).
Tumbiko is de derde demomanager. Hij studeert boekhouding en brengt regelmatig een bezoek aan mHub, omdat hij graag leert hoe hij programma’s beter kan maken met software.
Walekani heeft een diploma in Management Information Systems en studeert momenteel voor computeringenieur. Hij loopt stage bij mHub en kijkt graag naar TED Talks. Hij speelt de rol als businessmanager in het team.
Jedidiah heeft een studie Business Communication afgerond en ontwerpt momenteel integratienetwerken voor sociale media met zijn eigen bedrijf in conceptontwikkeling. Hij is verantwoordelijk voor het organisatorisch beheer in team Kansa en helpt Walekani met het businessmanagement.
Joel heeft een diploma in Business Information Technology van de Science and Technology University
van Malawi. Hij vult het team organisatorische managers aan in dit project.
Chifundo is bezig aan zijn derde jaar Information Technology en werkt momenteel als graphic designer. Hij ontwerpt visitekaartjes, boeken, posters, enz. Hij helpt team Kansa met zijn designvaardigheden.

 

MEET THE TEAM: TAGZ
Tagz wil energie op een meer efficiënte manier verdelen in de gezondheidssector en geautomatiseerde zonne-energie voorzien als backup voor ziekenhuizen. Zo zouden heel wat sterfgevallen in ziekenhuizen door gebrekkige stroomvoorzieningen voorkomen kunnen worden.

 

Dit zijn de teamleden:
Kuambwa studeert Computer Engineering. Zijn hobby is code schrijven en hij heeft al enkele kleine codeprojecten afgerond. In het team Tagz is hij verantwoordelijk voor organisatorisch management, een functie die hij deelt met Glory. Zij studeert Management Information Systems en ontwerpt graag.
Sam heeft een diploma Business Information Technology en heeft zijn eigen bedrijfje opgericht dat computersystemen en mobiele applicaties ontwikkelt. Hij schrijft en bouwt graag aan 3D graphics en is daarom een van de demomanagers in het team. Kid, de andere demomanager, heeft een diploma in ICT en zal na de zomer beginnen aan een cursus Computer Science. Hij ontdekt graag nieuwe technologieën.
En dan is er nog Gerald, die zijn diploma secundair onderwijs heeft behaald en binnenkort Computer Engineering zal beginnen studeren. Hij speelt graag games en is de businessmanager van team Tagz.

 

MEET THE TEAM: RASTECH
De missie van Rastech is de transportproblemen in Lilongwe oplossen. Er zijn heel wat oneerlijke prijzen in de minibussen en het is niet altijd eenvoudig om openbaar vervoer te vinden in de buurt van Lilongwe. Daarom ontwikkelt dit team een systeem waarmee mensen een correcte prijs betalen en vervoer kunnen bestellen wanneer ze er nood aan hebben.

 

Dit zijn de teamleden:
Edward studeert Business and Information Technology. Hij zit in zijn tweede jaar aan de Cavendish University in Zambia. Bij Rastech neemt hij de zakelijke rol op zich, samen met Tionge, die Business studeert in Blantyre, Malawi. Zij leest graag en gaat graag op stap met haar vrienden.
Towera studeert Management Information Systems en heeft haar eigen bedrijf, Gtech, dat software, websitesystemen en applicaties ontwikkelt. Ze is dol op code, dus het hoeft niet te verbazen dat zij de demomanager bij Rastech is. Dan is er Chimz, languit Chimwemwme, die niet genoeg kan krijgen van IT en Technology. Hij ziet heel wat mogelijkheden in de digitale wereld en houdt van het probleemoplossende karakter van technologie. Chimz staat ook in voor demomanagement.
Nazma, die binnenkort aan haar tweede jaar Programming begint, en Mallen, die in haar derde jaar geneeskunde zit, zijn de organisatorische managers van het team. Mallen is ook de medeoprichter van een project aan haar universiteit dat sponsoring zoekt voor studenten die niet genoeg geld hebben.
Amanda heeft net haar diploma secundair onderwijs behaald. Ze heeft veel interesse in IT en zal binnenkort Network Design & Administration beginnen studeren.

 

Donderdag vond de laatste We For Talent Pitch plaats! Na een stresserende ochtend waarin de laatste voorbereidingen werden getroffen …
… was iedereen klaar voor de pitch. Alle teams hebben heel goede pitches gegeven en geweldige ideeën, concepten en demo’s voorgesteld. Maar er kan maar één winnaar zijn …
We hadden een goede jury die de projecten beoordeeld heeft en hun heel wat feedback heeft gegeven voor de verdere ontwikkeling.
We hebben de stemmen geteld …
En de winnaar van deze Hackathon was……………..
TEAM RASTECH!!!
Zij hadden een adembenemende presentatie en een heel sterke demo.
Aan de hand van IoT zullen ze een prangend probleem voor Lilongwe oplossen: ze zullen het transportsysteem efficiënter en transparanter maken.
Iedereen heeft het fantastisch gedaan en elke deelnemer kreeg een certificaat!!
Bedankt, mHub, Exchange vzw, Biasc vzw & CISCO Networking Academy voor deze fantastische twee weken!!!

18 juli 2017

Vandaag hebben de groepen de definitie bekrachtigd van de uitdaging waaraan ze werken.
Toen dat achter de rug was, hebben enkelen onder hen deelgenomen aan een labo over Information Management.
Anderen hebben een labo over Business Model Canvas bijgewoond.
In de namiddag zijn ze prototypes beginnen maken en hun product en concept beginnen visualiseren.
MEET THE TEAM: The Razatorns
Bwighane, Kunozga, Angela, Tears en Dominic zorgen dat medicatie gemakkelijker beschikbaar wordt voor apothekers, dokters en patiënten. Ze zijn een app aan het ontwikkelen die de dichtstbijzijnde locatie aanduidt waar je bepaalde medicatie kunt vinden. Dokters zullen de app ook kunnen gebruiken om de voorschriften voor hun patiënten naar de dichtstbijzijnde apotheek te sturen, zodat patiënten hun medicatie meteen kunnen ophalen.

 

Dit zijn de teamleden:
Bwighane is een stagiair bij mHub, waar hij apps leert ontwikkelen. Hij voetbalt graag en is verantwoordelijk voor het organisatorische aspect van dit project.
Kunozga studeert aan de Polytechnic University in Lilongwe en is zich aan het specialiseren als elektrisch en elektronisch ingenieur. Samen met Dominic, die computer engineering studeert en aan zijn project in webontwikkeling werkt, staat hij in voor de demo.
Angela studeert ICT aan mHub en zal daarna boekhouding studeren. Zij zal de zakelijke kant van het project beheren, samen met Tears, een ondernemer. Hij heeft een IT-bedrijf dat Unitech heet.

 

Nog twee dagen voor de pitch: er is al heel wat werk verzet en er komt nog heel wat werk aan!
Benieuwd naar de resultaten? Stay tuned!!!

17 juli 2017

Na een prachtig weekend met een bezoekje aan het meer zijn we opnieuw volop bezig met de We For Talent Hackathon!
Maandag zijn we de uitdagingen beginnen formuleren die we willen aanpakken tijdens deze Hackathon. Team ‘Tagz’ zal werken aan de stroomdistributie in de gezondheidssector.
Team ‘The Razathorns’ zal een oplossing bedenken om patiënten gemakkelijker en op efficiëntere wijze aan hun medicatie te helpen.
Team ‘Kansa’ zal proberen de landbouwpraktijken in Malawi te bevorderen.
En team ‘Rastech’ zal proberen het openbaar vervoer in Lilongwe beter te maken.
Nadat de uitdagingen bepaald waren, zijn de teams begonnen hun uitdaging te onderzoeken en researchen, na te denken over de gebruikers, de impact, de vereiste informatie, enz.
De rollen binnen de teams zijn vastgelegd: er zijn businessmanagers, demomanagers en organisatorische managers.

14 juli 2017

Vandaag hebben we verder in de labo’s gewerkt waar we gisteren gewerkt hebben om ons niveau te verhogen. Uitdaging van de dag: hoe plaats je gegevens in een goede volgorde? Elk team was heel creatief en speelde met de code. Uiteindelijk hebben heel wat teams ontdekt hoe ze dit konden doen.
In de andere ruimte ging het IoT-labo door. De deelnemers leerden hoe ze met sensoren moeten werken en hoe ze die aan en uit kunnen zetten.
We zijn naar buiten gegaan om het toestel te testen en te zien hoe de sensoren beïnvloed worden door temperatuur en luchtvochtigheid. En ja hoor, het programma gaf binnen en buiten andere gegevens.
We vroegen aan Amanda en Angela hoe de opleiding voor hen verloopt tot nu toe:
Amanda: “Het is heel interessant om te leren programmeren en te ontdekken hoe we deze digitale tools kunnen gebruiken. Ik kijk ernaar uit om zelf dingen te bedenken.”
Angela: “Ik vind het leuk dat ik dingen kan formatteren en ik wil steeds meer leren. Ik kijk ernaar uit om de dingen die we leren, toe te passen zodat we echt creatieve ideeën kunnen bedenken voor enkele uitdagingen in onze gemeenschap.”

PRETTIG WEEKEND & TOT VOLGENDE WEEK! 😉


13 juli

Vandaag is al de laatste dag van onze eerste week. Maar er is heel wat gebeurd deze week. Gisteren hebben we de training met de Raspberry Pi’s voortgezet en in
Pyton gewerkt, een codetaal die heel nuttig zal zijn tijdens de Hackathon.
In de namiddag werden de teams verdeeld in twee groepen. Eén groep leert meer over het Internet of Things (IoT) en sensoren. De andere groep deed verder met coderen en verkende de wereld van big data. Ze gebruiken de Jupyter Notebook app, waarmee het heel gemakkelijk is om op basis van ervaring te leren. Met deze app kunnen ze zoveel testen en uitproberen als ze willen, zelf problemen oplossen en korte programma’s schrijven.
We hebben de dag afgerond met een creatieve brainstormsessie over thema’s waaraan we zullen werken tijdens de Hack. De jonge mensen zitten boordevol energie en zijn gemotiveerd om enkele complexe problemen in hun gemeenschap aan te pakken, zoals het gebrek aan medicatie in de ziekenhuizen en de creatie van een (online) systeem waarmee alle jonge mensen meer te weten komen over het nieuws en wat er gebeurt in hun land. Of wat dacht je van IoT-systemen voor de modesector?
We hebben de dag beëindigd met een groepsfoto in de zon!

12 juli

Na een lange vlucht en de ontmoeting in mHub gisteren zijn we deze ochtend begonnen met de training. Eerst hebben we de doelstellingen voor deze week bepaald, die van een hoog niveau zijn, maar dat geldt ook voor de studenten!

We hebben een korte inleiding gekregen tot innovation en design thinking en de materialen waarmee we zullen werken. Enkele deelnemers zijn heel erg geïnteresseerd in de materialen, zoals Arduino’s, Raspberry Pi’s en zelfs robots.

FOTO Edward – Tionage – Sam – Leroy

Edward, Tionge, Sam en Leroy zijn enkele deelnemers aan de Hack.
Edward (links): “Ik ben geïnteresseerd in alles dat met technologie te maken heeft. Ik wil alle mogelijkheden ontdekken.”
Leroy (rechts): “Mijn ouders hebben mij een computer gegeven toen ik heel jong was en sindsdien ben ik geboeid door technologie.”

In de namiddag zijn de teams beginnen werken met de toestellen en hebben ze geleerd hoe ze die konden instellen en welke mogelijkheden de toestellen bieden. Daarna moesten de Raspberry Pi’s worden ingesteld en verbonden worden met de computers.

Binnenkort volgt er meer info over wat de deelnemers zullen doen met de dingen die ze leren!