Op dinsdag 4 december faciliteerden !DROPS en Value 4 Chain de workshop ‘Co-Innovating a social design brand’ op de Build Peace Conferentie in de Los Andes universiteit in Bogota, Colombia.

De workshop was een samenwerking met outown en ambachtslieden van de Wounaan-gemeenschap. Deze ambachtslieden werden door conflicten uit hun omgeving verdrongen. Momenteel wonen ze in het dorpje Ciudad Bolivar, nabij Bogotá. Ze geloven nog steeds in de kracht van hun cultureel erfgoed en zelfs tijdens hun verbanning blijven ze prachtige ambachtelijke producten maken. De ambachtslieden werken vooral met Werregue en Chocolatio. Die producten zijn afkomstig uit hun oorspronkelijke regio en ze importeren ze naar Bogotá.

Tijdens de workshop stelden we eerst alle betrokken organisaties voor aan de deelnemers om ons daarna te focussen op de uitdagingen waarmee de Wounaan-gemeenschap geconfronteerd wordt. Zo werden in 2017 elke maand minstens 39 inheemse leiders bedreigd. Ook tijdens ons verblijf in Colombia vond opnieuw een bloedbad plaats, waarbij 6 mensen brutaal vermoord werden in de regio van de Wounaan-gemeenschap. Een gemeenschap die voor enkele grote uitdagingen staat.

De ambachtslieden deelden verhalen over hun geschiedenis en de uitdagingen op hun pad met de deelnemers van de workshop en toonden hun ambachtsproducten. Eens de deelnemers meer inzicht hadden in de levens van de Wounaan, begonnen ze te brainstormen over hoe de uitdagingen overwonnen konden worden en welke oplossingen er mogelijk waren.
Deze twee uur durende prototypingworkshop leverde enkele prachtige ideeën op: een webshop, een winkelketen met filialen in verschillende Colombiaanse steden, het creëren van een Facebookpagina waarop de Wounaan-mensen hun verhalen kunnen delen, …

Momenteel zijn !DROPS en Value 4 Chain enkele van deze projecten aan het uitwerken, zodat er een social design brand kan worden gestart met de Wounaan-ambachtslieden.

Een grote DANKJEWEL aan alle deelnemers van de workshop en de ambachtslieden die helemaal vanuit Ciudad Bolivar kwamen!

Op donderdag 6 december bezocht !DROPS de ambachtslieden in Ciudad Bolivar. Daar leerden we meer over hun ambacht. De Wounaan werken vooral met werregue, een vezel die gewonnen wordt uit een bepaalde soort palmboom. Ze maken er prachtige vazen, schalen en halskettingen mee. Daarnaast werken ze ook met Chocolatio en Hichame, waarmee ze tassen en ander moois maken.

Op maandag 11 december bezochten we Expoartesanias, de grootste expositie over ambachtslieden in Colombia. Het was een prachtige en inspirerende beurs waar we veel bijleerden over de ambachten en talenten in Colombia, binnen de design- en modewereld bijvoorbeeld. We ontmoetten heel wat interessante mensen. Zo waren er de mensen van Diseno Colombia en Moda Viva, die beiden de ambachtslieden die in afgelegen gebieden wonen in contact willen brengen met ontwerpers uit de grote Colombiaanse steden. Op die manier willen ze het cultureel erfgoed van de ambachtslieden behouden en een sociale impact hebben op deze groep. Dat doen ze door te experimenteren met tijdelijke mode en ambacht.

Ons verblijf in Colombia was enorm inspirerend en we zijn nog gemotiveerder om een social design brand te ontwikkelen, zodat we een sociale impact kunnen hebben op de verdrongen ambachtslieden van de Wounaan-gemeenschap.

Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven van de volgende stappen binnen dit project!